Vanliga frågor villkorat alkolås - FAQ

Ändrad den Tue, 27 Feb 2024 vid 04:14 PM

Nedan finner du några av de vanligaste frågorna vi får rörande alkolås för villkorat körkort.

F: Hur ansöker jag om körkort med villkor om alkolås?

S: På Transportstyrelsens webbplats hittar du all information du behöver om hur du skall gå tillväga när du tänker ansöka om körkort med villkor om alkolås.

Är det något vi kan hjälpa dig med så kontakta oss gärna.

F: Jag är godkänd för villkorat körkort och vill installera ett alkolås i mitt fordon.

Vad gör jag?

S: Kontakta oss på vår hemsida eller ring oss på 0480-88312

Vi registrerar dig, svarar på dina frågor och ser till att ditt alkolås installeras.

F: Kan man installera alkolås i alla fordon?

S: Det går att installera alkolås i de flesta fordon. Du kanske har både en egen bil och ett fordon du använder i jobbet eller kanske en husbil. Då har du rätt att montera personliga alkolås i samtliga dina fordon. Det finns även möjligt att montera på din MC. Kontakta oss så hjälper vi dig.

F: Kan man ha mer än ett alkolås?

S: Ja. Kontakta oss så hjälper vi dig.

F: Får man köra utomlands?

S: Nej. Det villkorade körkortet är bara giltigt inom Sverige.

F: Vad gör jag om jag köper en ny bil under villkorstiden?

S: Alkolåset ska då flyttas från det gamla fordonet till det nya. Kontakta oss så får du den hjälp och information du behöver i samband med bilbytet. (Detta medför en extra kostnad för dig).

F: Hur vet jag att det är dags för service?

S: Alkolåset talar om när det är dags för service. Normal service sker med högst sex månaders mellanrum. Det finns dock händelser som gör att tidig service krävs. Genomförs inte service i tid går alkolåset i spärrläge och omöjliggör användning av fordonet.

F: Kan andra personer köra mitt fordon med alkolåset installerat?

S: Ja, andra personer kan köra ditt fordon men alkolåset fungerar på samma sätt för dem. Tänk dock på att du alltid är personligt ansvarig för alla blåsningar som görs.

F: Innebär kravet på återtest att jag måste ta min blick från trafiken och potentiellt skapa en riskfylld situation?

S: Du rekommenderas att stanna till och genomföra återtest på ett säkert ställe.

Det du INTE ska göra är att stänga av motorn innan du utfört återtestet.

F: Stämmer det att spolarvätska kan ge utslag i alkolåset?

S: Ja det stämmer, förvara därför aldrig en dunk med spolarvätska i bilen som lätt kan välta och orsaka problem att starta bilen. Även andra alkoholhaltiga medel som rengöringsmedel kan ge utslag så använd dessa med försiktighet och vädra ur bilen efter användning.

F: Hur kan man förbereda sig på bästa sätt för ett korrekt utandningsprov med alkolåset?

S: Utsätt inte sensorn för höga alkoholkoncentrationer genom att dricka alkohol, äta livsmedel med alkohol (t.ex. mogen frukt etc) eller skölja munnen med alkoholhaltigt munvatten kort före mätning. Vi rekommenderar att skölja munnen med vatten eller dricka vatten innan utandningsprov.

F: Kan man lämna in fordonet på verkstad?

S: Ja, men det är VIKTIGT att informera om att ett alkolås finns monterat i fordonet och hur det fungerar vid eventuell service och reparation av fordonet.