Utandningsprov och checklista med villkorat alkolås Dräger

Ändrad den Tue, 17 Oct 2023 vid 04:40 PM

Hur man utför ett utandningsprov med villkorat alkolås Dräger.

• Säkerställ att munstycket är ordentligt nedskjutet i alkolåset (det går inte att utföra ett utandningsprov utan munstycke). Aktivera alkolåset genom att slå på tändningen. Vänta tills displayen visar ”Redo för test. Blås” i displayen.

• Andas lugnt och ta därefter ett djupt andetag och blås i munstycket så länge en svag signal ljuder. Du behöver inte blåsa hårt, men bestämt. När signalen tystnar och alkolåset klickar till tre gånger ska du vända luftströmmen och suga i munstycket. Du kan se texten ”Sug” i displayen via din backspegel. Det är viktigt att du vänder luftströmmen tydligt och bestämt utan att gå ner i flöde först eller ta munnen från munstycket. Håll suget en kort stund (cirka två sekunder) tills du hör ett kort pip från handenheten. Utandningsprovet är nu klart och analyseras.

• Om alkolåset ger texten ”Test godkänt” kan fordonet startas inom fem minuter. Startas inte fordonet inom denna tidsperiod måste ett nytt utandningsprov genomföras.

• Om alkolåset ger texten ”Test ej godkänt” har alkolåset detekterat alkohol och fordonet kan ej startas.

Återtest under färd

• I enlighet med Transportstyrelsens regler kommer du inom 20 minuter efter start, och därefter en gång var 90 minut, så länge färden varar, få en begäran om ett nytt utandningsprov ifrån alkolåset. Tiderna för dessa är slumpmässiga inom intervallen.

• Du kan utföra återtestet under färd, men vi rekommenderar att du stannar ditt fordon när du ska utföra ett utandningsprov. Det du INTE ska göra är att stänga av motorn innan du utfört återtestet.

• Alkolåset kommer signalera med en akustisk signal och i displayen kommer du se texten ”Redo för test. Blås”. Du har då sex minuter på dig att stanna ditt fordon och utföra utandningsprovet. Du kan tillfälligt stänga av den akustiska signalen om du trycker på handenhetens OK-knapp. Signalen återkommer då när fyra minuter återstår. När det är två minuter kvar går det inte att tillfälligt stänga av ljudsignalen längre.

• Om du inte utför återtestet inom utsatt tid kommer alkolåset att larma. Enda sättet att återställa alarmet är att stanna fordonet och stänga av motorn. Det missade återtestet kommer att rapporteras som en överträdelse till Transportstyrelsen.

Se hur Dräger alkolås fungerar.

Se video här.

(Rättelse: Fristartstiden som anges i filmen är ej korrekt för villkorat alkolås.

Den rätta fristartstiden är 5 min.)